Wycieczka klasy 2a do Manufaktury Słodkości „Bombon” w Gliwicach

Dnia 23 czerwca 2025 roku uczniowie klasy 2a wybrali się na wycieczkę do Manufaktury Słodkości „Bombon” w Gliwicach. Była to niezapomniana podróż do kolorowego i pachnącego karmelem świata lizaków i cukierków. Na miejscu dzieci zostały przywitane przez pracowników manufaktury, którzy opowiedzieli o produkcji słodyczy oraz o składnikach wykorzystywanych do ich tworzenia. Następnie rozpoczęły się warsztaty cukiernicze. Uczniowie mieli okazję obserwować, jak formuje się karmel, barwi go i tworzy z niego fantazyjne lizaki. Pod czujnym okiem fachowców każde dziecko stworzyło swój własny, unikalny słodycz. Dzięki temu egzaminowi praktycznemu wszyscy drugoklasiści zdobyli tytuł Małego Karmelarza. Dzieci były bardzo dumne ze swoich dyplomów oraz słodkich wyrobów, które mogły zabrać do domu. Wycieczka do Manufaktury Słodkości „Bombon” była nie tylko „słodką” przygodą, ale także ciekawą lekcją pokazującą, jak powstają ulubione słodycze. Z pewnością na długo pozostanie w pamięci drugoklasistów.